Mądrze wspierać małego człowieka by stał się szczęśliwym i autonomicznym dorosłym!

Salmonella

Bakterie Salmonella występują u zwierząt dzikich i hodowlanych. W sprzyjających warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy. Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu zachorowań na salmonellozy na całym świecie.U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem pokarmowym. Po przebycieu choroby pałeczki mogą być wydalane z kałem przez kilka tygodni lub miesięcy.Objawy chorobowe, występjące zwykle po 6-72 godzinach od zakażenia, to:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • czasami nudności i wymioty.

Człowiek zakaża się:

  • poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów),
  • przez produkty żwynościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko),
  • od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi wydalających pałeczki z kałem, zarówno chorych, jak i zdrowych (nosicieli).

Najczęstszym nośnikiem pałeczek są produkty zawierajace surowe jaja (majonezy, kremy, lody, zupy dla niemowląt i in.) oraz rozdronione przetwory mięsne galaretki, pasztety, pierogi).

Mimo wszędobylstwa pałeczek Salmonella zachorowaniom można zapobiec przez:

  • mycie rąk po wyjściu z ubikaci i przed przygotowaniem posiłków,
  • utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętów kuchennych i samej kuchni (ulubionym siedliskiem bakterii są wilgotne gąbki i zmywaki),
  • przechowywanie żywności w niskiej temperaturze,
  • zapobieganie rozmrażaniu i iponownemy zamrażaniu żywności,
  • wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
  • całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia, pieczenia, gotowania,
  • poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest najłatwiejszym sposobem nieszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne),
  • mycie jaj przed rozbiciem skorupki, parzenie we wrzątku przez 10 sekund jaj używanych do wyrobu potraw i deserów, nie poddawanych działaniu wysokiej temperatury,
  • unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców.

W razie wystąpienia objawów chorobowych należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Pierwsza pomoc

W większości przypadków wystarczy zastosować odpowiednią lekkostrawną dietę i nawadnianie doustne. Staramy się nie podawać w tym okresie mleka, soków owocowych, świeżych owoców i warzyw. Najlepiej podać krupnik ryżowy. Przygotowujemy go z warzyw, z przewagą marchewki, ryżu i niewielkiej ilości mięsa gotowanego. Posiłek taki uzupełni utracone sole mineralne i zapewni odpowiedni dowóz białka. Dietę można urozmaicić kanapką z chudą wędliną, kisielem najlepiej ugotowanym w domu z tartego jabłka i mąki ziemniaczanej, lub kleikiem ryżowym. Najważniejsza jest jednak odpowiednia podaż płynów, które podajemy chłodne, często, w małej ilości. Może to być woda mineralna niegazowana, słaba herbatka ze szczyptą soli (płyn powinien być tak słony jak łzy) lub doustne środki nawadniające dostępne w aptece. W aptece możemy również nabyć bez recepty tabletki lub fiolki z preparatami pałeczek kwasu mlekowego, które pomogą przywrócić fizjologiczną florę jelitową oraz Smectę, która łagodzi bóle brzucha. Po ustąpieniu biegunki stopniowo powracamy do diety odpowiedniej do wieku dziecka.

Źródło: http://www.psseswidnica.pl/

« powrót